maakt liefde blind?

maakt liefde blindLiefde zou dan toch blind maken. Toch voor alle slechte kantjes van je partner. Verliefde stellen plaatsen elkaar op een voetstuk en negeren de slechte kantjes van elkaar. Ze schatten hun partner ook aantrekkelijker in en meestal vinden ze hun partner aantrekkelijker dan ze zelf zijn. Dit hoort bij een gezonde relatie en als dit niet aanwezig is, is er vermoedelijk iets mis in je relatie. Het helpt bij het opbouwen van een langdurige duurzame relatie.
maakt liefde blind

Het ziet er naar uit dat verliefdheid ons echt blind maakt voor de negatieve kantjes van je partner. Maar dat is net goed als je wil dat je relatie blijft duren. Volgens psychologen is je partner op een voetstuk plaatsen net de sleutel tot een goed huwelijk.
Professor Viren Swami aan de universiteit van Westminster in Londen legt dit fenomeen uit: “Wanneer je verliefd bent, idealiseer je de persoon waar je van houdt. Je schat je partner aantrekkelijker in. Verliefde mensen hebben de neigng te denken dat hun geliefde mooier is dan zijzelf. Dit fenomeen is erg belangrijk in de evolutionaire psychologie, je denkt hierdoor dat je goed bezig bent. Je zelfvertrouwen krijgt namelijk een boost als je met iemand samen bent die je ontzettend aantrekkelijk vindt. Het maakt je blij en zelfzekerder.”

Fout signaal

Als je je partner niet op een voetstuk zet, dan is er waarschijnlijk iets mis in je relatie. Onderzoekers kunnen inschatten hoe stabiel een relatie is door te kijken in welke mate geliefden hun partners idealiseren. Dit is ook een indicator van hoeveel liefde er is in een relatie”, aldus Swami.
Mensen idealiseren hun nieuwe geliefde het meest in de eerste drie maanden van een relatie. Het effect ervan blijft wel nog lang nazinderen. Psychologen noemen dit het aura-effect. Dit betekent dat wanneer je iemand leuk vindt die ook lichamelijk aantrekkelijker voor je wordt.

Eerder bewijs

De theorie van professor Swami wordt ondersteund door een Nederlandse studie uit 2011 dat 70 koppels vroeg om hun eigen uiterlijk en dat van anderen te beoordelen op basis van hun uiterlijk. Daaruit bleek dat mensen in een relatie een hogere score van hun partner kregen.

De onderzoekers concludeerden dat partners elkaars troeven ophemelen en de negatieve kantjes negeren. Hierdoor lijkt hun relatie aantrekkelijker en stabiliseert dit hun band op lange termijn. Deze vorm van positivisme biedt een gevoel van zekerheid. Andere potentiële partners lijken zo minder aantrekkelijk, want de band tussen geliefden sterker maakt.

maakt liefde blind

bron: hln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.