Waarom kussen onder de maretak

kussen onder de maretakKussen onder de maretak. Waarom is er de traditie van kussen onder de Maretak. Elkaar een kus geven onder de maretak is een aloude kerstraditie, die in de praktijk weinig mensen uitvoeren maar wel overal gekend is. Frank Sinatra én Justin Bieber hebben er zelfs elk een volledig nummer aan gewijd, dat zegt genoeg. Maar vanwaar komt deze traditie eigenlijk?ralatieplanet en je maretak vinden

kussen onder de maretak

kussen onder de maretak en relatieplanetMaretak is een plant die leeft op bomen, en eigenlijk altijd groen blijft. Ook al is het winter en vallen de bladeren van de bomen af. Daardoor werd de maretak vanaf de vijfde en zesde eeuw door de Kelten en Germanen beschouwd als een heilige plant met magische werking. De maretak werd met name gebruikt in vruchtbaarheidsrituelen door druïden.

Al komt de oorsprong van het kussen onder de maretak voornamelijk van een Noorse legende. Daarin wordt de jonge god Baldr gedood door zijn blinde broer Höôr met een pijl waarvan de punt is gemaakt van maretak. Het enige materiaal waar Baldr kwetsbaar voor is. Zijn moeder was in de legende zo gebroken van verdriet, dat haar tranen veranderden in rode besjes die aan de maretak groeiden. Ze besloot plechtig dat vanaf dan nooit iemand meer gedood zou worden door een maretak, en dat ze iedereen een kus zou geven die onder een maretak liep.
kussen onder de maretak en relatieplanet
En zo kreeg de maretak op termijn een romantische connotatie, waarbij iedereen die eronder staat straffeloos gekust mag worden.
Deze traditie kan een aanzet zijn tot meer. De eerste kus kan altijd de start zijn van iets mooi ook als je deze gestolen hebt onder de maretak.

bron: hln en wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.