Overspel komt vaker voor binnen relatie

Overspel komt meer voor binnen relatieDe Leuvense psycholoog Alfons Vansteenwegen heeft een onderzoek naar overspel gedaan en zijn bevindingen zijn vandaag te lezen op de sites van verschillende Belgische kranten. Hij heeft een boek geschreven over zijn studie. ‘Hoe overleef je een liefdesaffaire’in samenwerking met Maureen Luyens en uitgegeven door Lannoo voor de prijs van 19,95 euro.
Hij komt tot de conclusie dat één op vier mannen en én op acht vrouwen ooit overspel pleegt. Dit aantal neemt de laatste jaren ook toe. Het werk blijkt nog altijd een populaire plaats te zijn om een affaire te starten. Overspel komt ook vaker voor met instemming van de partner. Het is dan natuurlijk een overspel meer in de strikte vorm van het woord. De buitenwereld blijft dit wel zo zien. Volgens de proffesor houdt een driehoeksverhouding echter nooit lang stand.
Vooral relatietherapeuten blijken goed te varen bij deze evolutie. Steeds meer koppels zoekn proffesieonele hulp om hun relatie weer op het juiste spoor te kijgen na overspel van één van of van beide partners.
Een affaire blijkt wel niet altijd het einde van de relatie te betekenen. Twee op de drie koppels blijven voor de rest van hun leven een koppel. Het vernadert wel de relatie en de partners dienen te werken om de relatie te redden.

Het volledige artikel uit de krant zoals in het Laatste Nieuws te lezen was

Eén op de vier mannen en één op de acht vrouwen pleegt ooit overspel. “Steeds meer mensen gaan tegenwoordig vreemd, omdat zowel mannen als vrouwen hier meer kansen toe krijgen”, aldus de Leuvense psycholoog Alfons Vansteenwegen.

Internet en carrière
“Mensen gaan vaker vreemd vanwege verschillende redenen”, vertelt professor Alfons Vansteenwegen aan gva.be. Hij schreef het boek ‘Hoe overleef je een liefdesaffaire?’. “De werkvloer is een populaire plaats voor het ontstaan van een affaire. Doordat steeds meer vrouwen zich op hun carrière richten, stijgt dus de kans op overspel. Maar ook het internet zit er voor iets tussen, het prikkelt de fantasie. Vrouwen gaan er wel anders mee om. Voor mannen is het een middel om naar porno te kijken, vrouwen gebruiken het om te chatten. Ze geven er hun gevoelens bloot, wat maakt dat ze sneller verliefd worden.”

Experimenteren
Daarnaast experimenteren we ook steeds meer met nieuwe relatievormen. Mensen proberen bijvoorbeeld tijdelijke, afwisselende of lat-relaties uit. Veel koppels gaan ook voor het open huwelijk, daarbij krijgen de partners de toestemming om vreemd te gaan. Maar volgens Vansteenwegen is dit een illusie. “Je kunt zo’n driehoeksverhouding nooit lang volhouden.”

Pijn
Doordat meer koppels vreemdgaan, zoeken ook steeds meer mensen professionele hulp om hun relatie te reden. “30 procent van de huwelijkscrisissen wordt veroorzaakt door overspel. Door middel van therapie zien beide partijen in hoe de ander zich voelt. Voor sommigen kan een affaire evenveel pijn veroorzaken als het verlies van een kind”, aldus Vansteenwegen. “Niet alleen de bedrogen partner moet getroost worden en zijn leed een plaatsje gegeven, ook de overspelige moet dingen verwerken, zijn passionele liefde stopte namelijk plots. Het duurt gemiddeld twee jaar voor je over een affaire heen raakt.”

Affaire overleven
Toch is er ook goed nieuws, twee op de drie koppels blijft samen tot één van de partners sterft. “Een affaire hoeft dus niet altijd voor een scheiding te zorgen. Maar het verandert wel je relatie, beide partijen moeten werken om het vertrouwen te herstellen”, besluit Vansteenwegen. (ep)

Deze trend verklaart ook wel het succes van een datingsite zoals secondlove die al is besproken op deze site en enkele andere alternatieve meer volwassen dating sites.

Prof. Alfons Vansteenwegen is doctor in de psychologie, psychotherapeut en seksuoloog. Hij is voorzitter van het Instituut voor Familiale en seksuologische wetenschappen van de K.U.Leuven en is ook als relatietherapeut en hoofd van het Communicatiecentrum verbonden aan de U.Z.Leuven. Hij heeft heel wat (internationale) publicaties op zijn naam staan, waaronder de bestseller Liefde is een werkwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.