Poken de nieuwe digitale rage

Poken de nieuwe digitale rage

Do you Poken? Wat is dat nu weer? Wordt Poken de nieuwe rage? Wat is Poken eigenlijk? Een Poken is een digitaal naamkaartje dat je ook kan gebruiken om gegevens uit te wisselen zonder dat je een computer nodig hebt. Je kan deze aankopen in online winkels zoals Gadgethouse of Pokenwebwinkel. Bij het in gebruik nemen van je Poken laadt je al je gegevens in en op welke sociale netwerken je actief bent zoals Facebook, Twitter en ga zo maar door.

Poken digitaal gegevens uitwisselen

Het slimme aan de Poken is als je iemand onmoet die ook in het bezit is van een Poken je gegevens kan uitwisseln door de handjes van de Poken aan te raken. Een signaal van een lichtje brengt je dan op de hoogte dat het uitwisselen van gegevens gelukt is. Terug thuis verdind je de Poken via USB met je computer en can je contact leggen met de andere persoon via de sociale netwerken die jullie gemeen hebben. Deze gadget maakt het gebruik van papieren naamkaartjes overbodig. Als je ze nodig had vond je ze toch niet. Weet je nog die gegevens die je met een date had uitgewisseld maar die je verloren was. Dit kan nu verleden tijd zijn met dank aan de Poken.

Poken in België en Nederland

In Nederland is de Poken al redelijk ingeburgerd. België is nu als volgende aan de beurt. Poken is de logische volgende stap in het gebruik van sociale netwerken.

Poken in de media

Er is al veel geschreven een gezegd over Poken. Er zijn artikels verschenen in GVA, De morgen enz. Tevens zijn er repotagens geweest op stu bru an andere. Op youtube zijn er filmpjes te vinden met uitleg over het poken.
Hier kan je artikel uit De Standaard van 3 maart 2009 lezen.

"BRUSSEL – ‘Mag ik je poken?’ Het is geen oneerbaar voorstel, maar de nieuwste rage om visitekaartjes elektronisch uit te wisselen. In Nederland vallen mannen in pak massaal voor het nieuwe netwerkgadget. 

Van onze redactrice 

Een Poken is een sleutelhanger in de vorm van een poppetje met een USB-aansluiting en een chip. Bij het ‘poken’ houdt u twee van die poppetjes tegen elkaar. Als een groen lampje oplicht, dan is er informatie via gepatenteerde draadloze technologie uitgewisseld. Thuis stopt u de USB-stick in de computer en kan u opwww.doyoupoken.com de contactgegevens van uw nieuwe kennis laden en toevoegen aan de gewenste netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Gevaar voor het zomaar te grabbel gooien van persoonlijke informatie zou er niet zijn. Toegang tot de gegevens is alleen mogelijk als de eigenaar van de sleutelhanger met het juiste wachtwoord inlogt op de website van Poken.

Het brein achter de Poken is de jonge Canadees Stéphane Doutriaux (33). Toen hij in het Zwitserse Lausanne studeerde, ontstonden hechte vriendschappen. Op het einde van zijn uitwisselingsjaar vond hij het jammer dat maar een aantal van die vrienden met elkaar verbonden waren op diverse sociale netwerken op het internet. Met zijn ingenieursdiploma in de computerwetenschappen ging hij aan de slag om dat probleem op te lossen. Als ingenieur ontwierp hij daarom de Poken-figuurtjes, die eind vorig jaar in Zwitserland op de markt kwamen. 

De verkoop neemt intussen in andere Europese landen een hoge vlucht. Wereldwijd zijn er minstens 60.000 Pokens verkocht. In Nederland lopen al 20.000 fans met hun poppetjes te zwaaien. De Pokens hebben op dit moment nog een grappig uiterlijk. Er zijn panda’s, voodoopoppen, bijtjes, marsmannetjes en geisha’s, ontworpen door Creaholic, het bureau van een van de makers van Swatch. Toch blijft het poken niet beperkt tot hippe jongeren. Sommige bedrijven delen het apparaatje zelfs uit aan hun werknemers. Ook de distributie is innovatief. Op de website van Poken worden de poppetjes verkocht per twaalf, goedkoper dan de winkeladviesprijs. De koper sprokkelt daarmee punten, die hij kan aanvullen door mensen tot het poken te introduceren, door als eerste met iemand te poken… In Nederland worden ook al heuse Poken-bijeenkomsten georganiseerd en kunnen Poken-bezitters zich registreren op Google Maps.

Poken aankopen of niet

Ga jij een poken aankopen of heb je dit al gedaan. Laat het ons weten als reactie op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.