single vrouwen vallen voor bezette mannen

single vrouwen vallen op bezette mannen

Wat al lang vermoed werd, wordt nu wetenschappelijk bevestigd: vrouwen vallen vooral op mannen die al een vriendin of echtgenote hebben, eerder dan op vrijgezellen.

Single vrouwen voelen zich vooral aangetrokken tot mannen die al een partner hebben, en dat ligt er niet gewoon aan dat nu eenmaal de beste mannen al bezet zijn. Al een partner hebben, maakt een man in vrouwenogen veel aantrekkelijker. Dat lijkt een studie aan de Oklahoma State University in de Verenigde Staten te suggereren, meldt New Scientist. Tenminste als wat geldt voor heteroseksuele vrouwelijke studenten aan die universiteit, die vrijwilligster waren voor de studie, te veralgemenen is.

Melissa Burkley en Jessica Parker van de Oklahoma State University ronselden 184 studenten voor hun onderzoek, de helft mannen, de helft vrouwen, allemaal hetero, en in elke groep nog eens de helft single en de helft met partner. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen en kregen te horen dat de computer op basis daarvan voor hen de best passende partner zou selecteren. Nadat ze het profiel van die voorgestelde partner gelezen hadden, en zijn of haar foto te zien hadden gekregen, moesten ze zeggen of ze geïnteresseerd waren in een potentiële relatie.

Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de profielen van de voorgestelde partners fictief waren: die waren door de computer voor iedereen apart ‘op maat’ opgesteld, om perfect met de interesses van de proefpersoon overeen te komen. Alle single vrouwen kregen bij het profiel van hun fictieve ware Jacob dezelfde foto van een aantrekkelijke man te zien, alle mannen dezelfde foto van een vrouw. De ene helft van de proefpersonen in elke groep vernam daarenboven dat de voorgestelde partner single was, de andere dat hij of zij al in een relatie zat.

Voor de mannen maakte het geen verschil of de voorgestelde vrouwelijke partner al een relatie had; ze waren hoe dan ook in grote meerderheid geïnteresseerd. De vrouwelijke studentes die al een partner hadden, waren het minst geïnteresseerd, en toonden een lichte voorkeur voor de single mannen.

Maar vooral bij de single vrouwen was het resultaat opvallend. 59 procent was geïnteresseerd in een potentiële relatie met de voorgestelde man als die een vrijgezel was, maar de interesse steeg tot 90 procent als de fictieve man al een partner had.

De volgende vraag is natuurlijk: ‘Waarom?’ Daarover tast de wetenschap nog in het duister. Burkley en Parker speculeren dat de vrouwen er onbewust van uitgaan dat een man die al een vrouw heeft, daarmee al voor een stuk bewezen heeft dat hij een geschikte partner is, omdat hij door de andere vrouw als het ware al getest is. Een vrijgezel is meer een gok. Hetzelfde gedrag, het bij voorkeur inpikken van de partner van iemand anders, is al eerder waargenomen bij vogels en vissen. Eerdere studies bij mensen naar het fenomeen vroegen alleen of de potentiële partners aantrekkelijk werden gevonden, terwijl Burkley en Parker ernaar peilden of de proefpersonen ook echt op een relatie uit waren.

Het verslag van het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Journal of Experimental Social Psychology.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.