groot leeftijdsverschil in een relatie

groot leeftijdsverschil

Ik vond onderstaande artikel online over een relatie tussen mensen met een groot leeftijdsverschil. In het artikel hebben ze het zowel over een relatie tussen een veel oudere man en jongere vrouw als een relatie tussen een veel oudere vrouw en veel jongere man.
Het eerste is een algemeen gegeven en komt wel vaker voor. Een jongere vrouw en oudere man is ook meer aanvaard in onze maatschappij.
Een oudere vrouw en jongere man daarentegen is iets minder aanvaard. Het zal wel altijd aanwezig geweest zijn maar meer achter gesloten deuren. Nu treden er steeds meer vrouwen naar buiten met hun jongere man. Zie maar naar Demi Moore, Madonna en anderen.
Het artikel stond in trendstyle, een website voor vrouwen.

groot leeftijdsverschil in een relatie

Doe een rondvraag in je omgeving en je zult merken dat in de meeste liefdeskoppels hij iets (maar niet teveel) ouder is dan zij (waarschijnlijk wist je dat al). Het lijkt wel een ongeschreven regel. Een traditie die in de loop der tijden zo gegroeid is. Volgens wetenschappers is er een eenvoudige verklaring voor. Het is een combinatie die bevorderlijk is voor het hebben/krijgen van nageslacht. De man blijft nu eenmaal veel langer vruchtbaar dan de vrouw die te maken heeft met het bekende biologische klokje.

Hij is veel ouder dan zij

Maar wat als hij niet slechts een paar jaar, maar heel veel jaartjes ouder is dan zij? Dan worden de reacties vaak opeens anders. Misschien ook omdat er dan andere factoren in het spel komen.
Sommige mannen zouden, zo zeggen de wetenschappers, graag een veel jongere vrouw aan hun zijde hebben omdat zij zich graag als ‘vaderfiguur’ ontpoppen. Maar vaak ook wordt de keuze voor een jongere vrouw gezien als een manier om zelf te ‘verjongen’. Het hebben van een aantrekkelijke, jonge vrouw staat dan ook voor seksuele kracht, potentie, en levert vooral ook de bewondering van andere mannen op.
Jonge vrouwen zouden op hun beurt voor een oudere man kunnen kiezen omdat zij behoefte hebben aan een vaderfiguur. Eindelijk voelen ze zich ‘de geliefde dochter’ en hebben zij hun ‘vader’ helemaal voor zich alleen.
Een andere reden die wel wordt genoemd voor het kiezen van een oudere man, is zijn goede economische en sociale positie. Mannen op een zekere leeftijd hebben immers vaak al carrière gemaakt, terwijl een leeftijdsgenoot vaak pas aan zijn loopbaan moet beginnen. De oudere man lijkt dan te staan voor zekerheid.
Ook zouden er vrouwen zijn die zich goed voelen bij de oudere man, omdat deze meer ervaren in bed is. Geraffineerder in het spel en ‘minder gehaast’.
Heeft men in het ‘echte’ leven soms moeite met (of commentaar op) lovers met een groot leeftijdsverschil, in de bioscoop lijken alle bedenkingen weg te vallen. Het is opvallend hoe Hollywood op het witte doek van oudsher vaak oudere mannen aan jongere vrouwen koppelt. Een sprekend voorbeeld 45-jarige Humprey Bogart werd gekoppeld aan de 19 jarige Lauren Bacall in ‘To have and have not’. Maar ook hedendaagse films volgen dit ‘patroon’. Vijftigers als Harrison Ford en Michael Douglas worden moeiteloos gekoppeld aan jonge ‘blaadjes’ als Gwyneth Paltrow. Zestigers als Jack Nicholson en Robert Redford gaan achter op het witte doek veelal achter charmante dertigers aan. Ook in het ‘werkelijke’ Hollywood dergelijke liefdeskoppels niet ongewoon. En misschien is het grote publiek eerder bereid om ze te accepteren omdat ‘die uit Hollywood’ nu eenmaal wat excentriek zijn.

Zij is ouder dan hij

Meer stof nog dan een groot leeftijdsverschil tussen een jonge vrouw en een oudere man, doet de omgekeerde combinatie opwaaien: de oudere vrouw met de jongeman (een bekend voorbeeld is demi moore met haar jonge vriend). Wat de wetenschappers van dit fenomeen vinden? Er wordt wel gezegd dat het om vrouwen gaat die een nieuwe zekerheid, een nieuwe eigenliefde hebben gevonden. Ze zouden goed in hun vel zitten en juist daarom zouden veel mannen, ook jongere, zich tot deze vrouwen aangetrokken voelen.
En in de praktijk?

Het zijn allemaal theorieën. Maar hoe staat het in de praktijk? Regel één zal toch zeker zijn: als je maar gelukkig bent, of je man nu (veel) ouder of (veel) jonger is. Dat zou toch niet moeten uitmaken.
Ook al zijn er misschien wel voor- en nadelen te vinden. Als nadeel voor de combinatie jongere vrouw – oudere man wordt vaak genoemd dat het leeftijdsverschil zich met het voortschrijden van de jaren sterker doet voelen. Als jonge vrouw met een oudere man zal het misschien ook moeilijker zijn om jezelf helemaal te ontpoppen. Je bent misschien geneigd hem eerder gelijk te geven omdat hij nu eenmaal meer ervaring en levenswijsheid heeft. En als oudere vrouw met een veel jongere man komt het moederinstinct misschien wat vaker omhoog. Nadeel kan verder zijn dat je in je ontwikkeling, anders dan je met een leeftijdsgenoot zou hebben, niet gelijk opgaat.

Bron: trendstyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.