Verliefdheid erger dan affaire of seksuele ontrouw

affaire seksuele ontrouwSeksuele ontrouw is dan toch niet zo erg voor een vrouw zolang er maar geen verliefdheid bij komt kijken. Verliefdheid is voor een vrouw erger dan enkel seksuele ontrouw. Dit is echter niet waar voor mannen. Zij bekijken dit helemaal anders.
Een vrouw vindt het minder erg dat haar man een scheve schaats rijdt dan dat hij verliefd wordt op een andere vrouw, dat blijkt uit een recente Amerikaanse rondvraag. Mannen vinden seksuele ontrouw veel erger, evolutionaire psychologen verklaren dit fenomeen.

Emotionele en seksuele ontrouw

Een studie die in het magazine Evolutionary Psychologie verscheen, ondervroeg 477 volwassen mannen en vrouwen. Er werden vragen gesteld over verschillende scenario’s van emotionele en seksuele ontrouw en wat hen het meest zou kwetsen. Daaruit blijkt dat vrouwen het diepst geraakt worden door emotionele ontrouw, ze vinden het minder erg wanneer hun partner met iemand anders in bed dook. Een man daarentegen wordt meer gekwetst door een seksuele affaire.

Als het enkel om seks draait

Twee derde van de vrouwen zegt dat het pijnlijker is waneer hun echtgenoot een emotionele band krijgt met een concurrente dan waneer hij een onenightstand heeft die enkel om seks draait. Slechts een derde van de mannen denkt er zo over. 80 procent van de dames zegt dat ze jaloerser zijn wanneer hun partner op iemand anders verliefd wordt dan wanneer hij een seksueel zou experimenteren met een andere vrouw. De helft van de heren vindt het idee dat hun partner het bed heeft gedeeld met iemand anders een groter probleem.

Oude vlam

Een derde van de vrouwen zegt dat ze meer gekwetst zouden zijn wanneer hun partner op seksueel vlak nog denkt aan een voormalige geliefde dan wanneer ze nog steeds een emotionele band hebben met hun oude vlam. Bij mannen was weer het omgekeerde waar, zij vinden seksuele interesse in een ex pijnlijker.

Nooit zeker van vaderschap

Onderzoeker professor Gary Brase verklaart dit fenomeen: “Dit onderzoek levert wel geen bewijs dat daadwerkelijk mannen anders reageren op ontrouw, het werkt enkel op basis van hun eigen getuigenissen. Evolutionaire psychologen geloven dat dit komt doordat mannen nooit zeker zijn van het vaderschap. Ze zijn nooit helemaal zeker dat hun kroost hun genen draagt. Dit maakt hen gevoeliger voor seksuele ontrouw. Vrouwen maken zich zorgen over de tijd en moeite die een man in hun kind zal investeren als vader. Hierdoor zijn vrouwen gevoeliger voor emotionele ontrouw door hun partner.”

static-dscn.net
via HLN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.