gebroken hart kan dan toch ook echt

gebroken hartAls we het over een gebroken hart hebben, bedoelen we dat natuurlijk als een metafoor. Er duikt nu echter bewijs op dat we ‘don’t go breaking my heart’ best letterlijk mogen nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongelukkige relaties de kans op een hartaanval ferm de hoogte induwen. Een gebroken hart kan je dus wel echt overkomen.

Een ongelukkig huwelijk kan dus letterlijk tot een gebroken hart leiden. Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat onze relaties een dramatisch effect hebben op onze gezondheid. “De kwaliteit en patronen van onze relaties kunnen gelinkt zijn aan verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten”, klinkt het aan de universiteit van Pittsburgh.

Tijdens het onderzoek werden 281 gezonde volwassenen gevolgd die getrouwd waren of een vaste relatie hadden. De interacties die ze hadden met hun partners werd zorgvuldig opgetekend, alsook de gezondheid van hun hart. Wat bleek? De partners die vooral negatieve interacties rapporteerden, hadden dikkere halsslagaders. De kans op een zware hartaanval of een beroerte ging daarmee met niet minder dan 8,5 procent de hoogte in.

“Dit toont aan dat stress die uit relaties stamt een grote invloed heeft op onze gezondheid, zowel biologisch als psychologisch”, aldus de onderzoekers. Ze raden artsen aan om de relatie van hun patiënten mee in acht te nemen bij een diagnose.

bron: hln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.