helft Nederlandse vrouwen heeft onbeschermde seks bij onenightstand

onbeschermde seksMeer dan de helft van de Nederlandse vrouwen heeft onbeschermde seks bij een onenightstand. Dit blijkt uit het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017. Ondanks de gevaren van onbeschermde seks kiezen meer dan 1 op 2 (55%) Nederlandse vrouwen om geen condoom te gebruiken bij een onenightstand
De mannen doen het iets beter. Bij hen geeft 42% aan onbeschermde seks te hebben bij een onenightstand. Deze resultaten mag je zorgwekkend noemen omdat er toch wel veel gevaren zijn aan onbeschermde seks in losse relaties. Jongeren doen het wel iets beter dan ouderen. Hoe ouder hoe meer het condoomgebruik bij losse seksuele contacten afneemt.
De gevolgen blijven ook niet achterwege. Verschillende soa’s komen terug vaker voor.
De reclamecampagne die nu op de Vlaamse televisie om het condoomgebruik terug wat meer onder de aandacht te brengen is dus zeker niet overbodig. Tijdens losse seksuele contacten is het gebruik van een condoom echt wel een noodzaak.

helft Nederlandse vrouwen heeft onbeschermde seks bij onenightstand

Ondanks dat de kans op een soa of een HIV-infectie exponentieel toeneemt als je geen condoom gebruikt, laten heel wat mannen en vrouwen het rubbertje nog steeds vaak achterwege, zelfs bij een onenightstand. Zo zou 55 procent van de Nederlandse vrouwen en 42 procent van de mannen geen condoom op zak hebben tijdens een onenightstand. Naarmate mensen ouder worden, neemt het condoomgebruik trouwens nog af. Dat blijkt uit het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017. Daarvoor vulden 17.000 Nederlanders tussen 18 en 80 een uitgebreide vragenlijst in.

Hoofdonderzoeker Hanneke de Graaf noemt de resultaten zorgwekkend. “Bescherming tegen een soa wordt blijkbaar niet als prioriteit gezien”, zegt ze in een interview met NRC. Zo’n 63 procent van de 18- tot 24-jarigen gebruikt de pil. “Daardoor denken jongeren wellicht: een condoom is niet nodig want een zwangerschap is toch uitgesloten.”

Onwetendheid

Blijkbaar heeft ook veel met onwetendheid te maken. Zo merken Nederlandse onderzoekers dat jongeren vandaag minder weten over condooms en soa’s in vergelijking met vijf jaar geleden. “Zo denkt 44 procent van de jongens in 2017 dat je minder kans hebt om een soa op te lopen als je je na de seks goed wast. In 2012 was dat nog 37 procent”, klinkt het.

Dat verminderde condoomgebruik heeft trouwens grote gevolgen, zo komt gonorroe steeds vaker voor. Ook het aantal mensen dat in België geïnfecteerd raakt met syfilis en chlamydia is de laatste jaren fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Bron: Het Nieuwsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.