Overspel of vreemdgaan niet altijd een ramp voor een relatie

Overspel of vreemdgaanOverspel of vreemdgaan niet altijd een ramp voor een relatie. Overspel moet niet altijd het einde van een relatie betekenen. Het wijst ook niet altijd op een ongelukkige partner in de relatie. De relatie op zich is niet altijd de reden van het overspel.
Bij velen heerst er de overtuiging dat iemand die overspel pleegt ongelukkig is in zijn relatie en dit is zeker niet altijd het geval. Even vaak komt het voor dat de persoon met een probleem bij zichzelf worstelt.

Overspel of vreemdgaan kan je ook gewoon overkomen zonder dat er een probleem binnen je relatie is. Het is dan ook een fabel dat mensen die overspel plegen zoeken naar een nieuwe relatie.

Komt overspel of vreemdgaan veel voor?


Hoeveel mensen er net vreemdgaan is moeilijk te zeggen omdat veel mensen zelfs anoniem niet durven vertellen dat ze overspel plegen. Uit de seksenquête van VTM in 2017 bleek alleszins dat 30% van de mannen en 22% van de vrouwen in ons land al eens een scheve schaats reed. Een groot aantal en het is daarom dat Perel er ook besloot een boek over te schrijven. In een interview met Humo vertelde ze onlangs dat als ze tijdens een lezing voor 3.000 mensen vraagt wie al eens met ontrouw geconfronteerd is, 80 procent zijn hand opsteekt. “Mijn eerste boek uit 2006 ging over hoe je binnen een relatie de erotiek nieuw leven kunt inblazen. Voor mij was een boek over ontrouw het logische vervolg daarop. Want toen al stelden mensen die naar mijn lezingen kwamen altijd weer vragen over dat onderwerp. Bij de duizenden koppels die ik in mijn praktijk over de vloer heb gehad, was ook dat het steeds terugkerende thema”.

Overspel of vreemdgaan niet altijd een ramp voor een relatie

Overspel moet niet altijd het einde betekenen van de relatie. De reden van het overspel is een belangrijke factor. Je moet natuurlijk beiden verder willen na één van de partners overspel heeft gepleegd.

Maar hoe ga je er dan mee om als je partner overspel heeft gepleegd? “Probeer opnieuw op zoek te gaan naar verbinding, niet naar conflict. Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk dat de overspelige partner het bedrog beëindigt en openheid creëert. Wie bedrogen is, zal misschien de neiging hebben om alle details te weten te komen en de digitale communicatie van zijn partner uit te pluizen. Maar dat doe je voor je eigen goed beter niet. Dat brengt je weinig bij,” zegt Slabbinck.

“Vraag aan je partner wat hij voelde bij het overspel, wat het voor hem of haar betekende en of de overspelige partij iets mist in de relatie. Niemand staat namelijk op een dag op en besluit zijn partner te bedriegen. Uiteraard is dat geen makkelijk gesprek, toch vermijd je best om therapeut voor elkaar te spelen. Geef het tijd om de schok te verwerken en probeer terug op zoek te gaan naar wat jullie bindt.”

bron: hln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.